Thursday, January 11, 2018

RESEPI UDANG SOS LIMA RASA

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI UDANG SOS LIMA RASA
BAHAN BAHAN
170 gm udang sungai
1 labu jeruk bawang putih Thai, dimayang
2 tangkai cili merah, dimayang halus
15 gm parsli Cina, dicincang
10 gm cili padi, dicincang 
1 camca besar gula merah
1 camca teh sos ikan
2 camca teh cuka
2 camca besar minyak untuk menumis
¼ camca teh lada putih, ditumbuk

PROSES PENYEDIAAN


Panaskan minyak. Tumis cili merah, daun parsli, cili padi, lada putih dan udang dua minit. Masukkan gula merah, jeruk bawang putih, sos ikan dan cuka. Goreng hingga udang betul-betul masak. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment