Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM GORENG KUNYIT

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.


RESEPI AYAM GORENG KUNYIT
BAHAN BAHAN

½ kg ayam(di potong kecil)
bawang besar 2 biji(di mayang bulat)
kacang panjang 8 tangkai(di potong panjang)
lada merah hidup 2 tangkai(di potong menyerong)   
minyak masak secawan
kunyit
garam
ajinomoto

PROSES PENYEDIAAN
ayam di lumurkan dgn kunyit dan di goreng garing.setelah garing,angkat dan letak dlm pinggan lain.buang separuh minyak di dalam kuali.

tumiskan pula bawang merah,cili hidup dan kacang panjang.letakkan garam dan ajinomoto.pastikan bahan tumisan tidak terlalu lembik.dan akhir sekali,masukkan ayam yg telah di goreng tadi.kacau semuanya sehingga rata,dan angkat.


No comments:

Post a Comment