Ayam pedaging atau
ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk
pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit
kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih
dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai
berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
RESEPI AYAM GORENG KUNYIT
½
kg ayam(di potong kecil)
bawang
besar 2 biji(di mayang bulat)
kacang
panjang 8 tangkai(di potong panjang)
lada
merah hidup 2 tangkai(di potong menyerong)
minyak
masak secawan
kunyit
garam
ajinomoto
PROSES PENYEDIAAN
ayam di lumurkan dgn kunyit dan di goreng garing.setelah
garing,angkat dan letak dlm pinggan lain.buang separuh minyak di dalam kuali.
tumiskan pula bawang merah,cili hidup dan kacang
panjang.letakkan garam dan ajinomoto.pastikan bahan tumisan tidak terlalu
lembik.dan akhir sekali,masukkan ayam yg telah di goreng tadi.kacau semuanya
sehingga rata,dan angkat.
No comments:
Post a Comment