Ayam pedaging atau
ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk
pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit
kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih
dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat
mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH
1 ekor ayam dibersihkan dan dipotong-potong
2 biji bawang besar, dihiris
147 ml tairu
2 camca sedang tomato puri
147 ml susu pekat
Minyak sapi untuk menumis
Garam secukupnya
BAHAN-BAHAN KISAR
2 camca teh garam masala
2 camca teh ketumbar
2.5 sm halia
1 camca teh serbuk cili
1 camca teh serbuk jintan manis
4 ulas bawang putih
3 biji pelaga
3 biji lada hitam
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
minyak sapi. Tumis bawang besar hingga wangi.
Masukkan bahan-bahan giling kacau hingga
garing.
masukkan susu pekat tairu, tomato puri, garam
dan ayam. Gaul rata. Apabila cukup masak angkat.
No comments:
Post a Comment