Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.


RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH
BAHAN BAHAN

1 ekor ayam dibersihkan dan dipotong-potong
2 biji bawang besar, dihiris
147 ml tairu
2 camca sedang tomato puri
147 ml susu pekat
Minyak sapi untuk menumis
Garam secukupnya

BAHAN-BAHAN KISAR
2 camca teh garam masala
2 camca teh ketumbar       
2.5 sm halia
1 camca teh serbuk cili
1 camca teh serbuk jintan manis
4 ulas bawang putih
3 biji pelaga
3 biji lada hitam

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak sapi. Tumis bawang besar hingga wangi.

Masukkan bahan-bahan giling kacau hingga garing.

masukkan susu pekat tairu, tomato puri, garam dan ayam. Gaul rata. Apabila cukup masak angkat.

No comments:

Post a Comment