Thursday, January 11, 2018

UDANG MASAK MAMAK

UDANG
Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI UDANG  MASAK MAMAK


BAHAN BAHAN
Bahan-bahan menumis:
Bawang besar (dicincang dadu halus)
Halia (dicincang dadu halus)
Bawang putih (dicincang dadu halus)
Serai (dikatok)
Daun pandan (digunting-gunting)
Pelengkap sup ( bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga)
Udang kasar
Rempah daging
Santan
Sos tomato
Garam
Gula

PROSES PENYEDIAAN

Gaulkan udang dengan sedikit serbuk kunyit kemudian goreng separuh masak.

Selesai menggoreng, gunakan minyak bekas menggoreng udang utk menumis bahan-bahan tumis.

Setelah bahan-bahan tumis berbau wangi, masukkan sedikit rempah daging. Kacau campuran sampai sebati.

Masukkan kira-kira satu gelas santan pekat yang telah dicampurkan air.

Masukkan sedikit sos tomato, garam dan gula.


Masukkan udang dan tunggu sehingga kuah kelihatan pekat.

No comments:

Post a Comment