Thursday, January 11, 2018

RESEPI UDANG GALAH BAKAR

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.


RESEPI UDANG GALAH BAKAR

 BAHAN BAHAN
600 gm udang galah
1 batang serai
¼ sudu teh jintan manis
½ sudu teh serbuk kunyit
3 biji cili kering
Garam secukup rasa 

BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH ASAM LIMAU:
1.5 gm belacan
5 biji cili merah
1 biji asam limau
2 labu bawang besar
1 sudu teh air asam jawa
¼ sudu teh gula
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan udang dan belah belakangnya. Gaul dengan garam dan kunyit. Mesin atau giling serai, jinta manis dan cili kering. Bakar udang. Sambil membakar percik dengan bahan-bahan yang dimesin.

Udang bakar elok dimakan dengan air asam limau. Untuk membuat air asam limau, tumbuk 4 biji cili merah bersama belacan dan sedikit garam. Masukkan air asam jawa.

Hiris bawang nipis-nipis dan gaul dengan sambal. Hiris sebiji cili merah dan campur dengan sambal. Perahkan asam limau. Masukkan sedikit air, garam, gula dan kacau rata-rata.

No comments:

Post a Comment