Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI
UDANG SAMBAL TUMIS
BAHAN BAHAN
500 gram Udang
(Jangan Buang Kepala)
BAHAN
A
20 tangkai Cili Kering
3 biji
(sedang)bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
BAHAN
B
Garam
Gula
Kicap (2/3 titik)
Minyak untuk
ditumis
PROSES PENYEDIAAN
Tumiskan yang Bahan
A, sampai naik minyak masukkan gula dan garam n kicap tadi baru masukkan udang.
No comments:
Post a Comment