Ayam pedaging atau
ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk
pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit
kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih
dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat
mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
RESEPI AYAM GORENG BERCILI
1 ekor ayam.
sedikit rempah kari utk ayam atau daging,
serbuk kunyit.
garam secukup rasa.
gula.
asam jawa.
minyak utk menggoreng.
cili kering yg dikisar lebih kurang 2 senduk.
bawang besar4 biji.
bawang putih 2 biji.
PROSES PENYEDIAAN
ayam dipotong 12 kemudian dibersihkan.
gaulkan dgn garam, serbuk kunyit, serta rempah kari. perapkan sekejap dalam 10
minit. panaskan minyak dlm kuali dan goreng ayam jgn terlampau garing.
angkat sejukan .dlm bekas yg berasingan
tumiskan bawang besar , cili kering dan bawang putih yg telah dikisar. tumiskan
sehingga naik minyak, kemudian tambahkan garam, gula dan air asam jawa secukup
rasa.
bila sudah mesra dan sebati masukkan ayam yg
telah digoreng tadi. gaulkan rata didalam sambalnya sehingga betul2 sebati.
angkat dan boleh lah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment