Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM GORENG MANIS PEDAS

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.


RESEPI AYAM GORENG MANIS PEDAS
BAHAN BAHAN

½ ekor ayam
(dipotong sederhana besar)
1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
1 sudu cili mesin (sekiranya ingin pedas letak lebih cili)
gula (ikut citarasa anda)
sedikit garam
kunyit serbuk
minyak masak
daun salad

PROSES PENYEDIAAN
Ayam dibersihkan dan ditoskan airnya.

Bawang besar, putih dan halia dimesin halus.

Gaulkan bahan kisar, cili, gula, garam dan kunyit bersama ayam dan perapkan selama 1 jam.

Panaskan minyak masak dan goreng ayam sehingga nampak kehitam-hitaman sedikit. Kemudian angkat dan letakkan didalam piring yang dialas dengan daun salad.

No comments:

Post a Comment