Thursday, January 11, 2018

RESEPI UDANG GORENG GULUNG

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.


Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI UDANG GORENG GULUNG
BAHAN BAHAN 
60 gm mentega
1 biji bawang putih (dicincang)
1 tangkai daun ketumbar (dicincang)
1 biji limau nipis (diambil perahan dan diparut kulitnya)
Garam
Serbuk lada sulah
200 gm pastri filo
12 ekor udang (jangan dibuangg ekor)      

BAHAN SOS

1 camca besar perahan limau nipis
1 camca teh sos tiram
1 camca teh sos cili
2 camca besar minyak
45 ml sos tomato

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan mentega dan masukkan semua bahan, kecuali pastri filo dan udang. Kacau rata dan angkat.

Benteng sekeping pastri filo, sapu campuran mentega cair tadi. Lapiskan sekeping lagi pastri filo di atasnya dan sapu campuran mentega cair. Ulang untuk lapisan ketiga.

Potong pastri menjadi segitiga. Letakkan udang pada satu bucu dan gulung. Biar ekornya di luar. Sapu mentega dan bakar selama 25 minit pada suhu 220 darjah Celcius.


Untuk membuat sos, kacau rata semua bahan di dalam mangkuk dan hidangkan bersama udang tadi.

No comments:

Post a Comment