Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM RANGUP

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu..


RESEPI AYAM RANGUP
BAHAN BAHAN

1 ekor ayam - dipotong 14
3 sudu besar cili kisar
Minyak untuk menggoreng
Garam       Bahan Kisar:
2 inci Kunyit hidup
5 ulas Bawang putih
1 inci hali

PROSES PENYEDIAAN
Perap ayam dengan bahan kisar, cili kisar dan garam selama 1/2-1 jam.

Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam hingga garing.

Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment