UDANG
Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI UDANG MENTEGA
BAHAN BAHAN
500 gm udang
sederhana besar
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili padi
Sedikit garam
2 biji kuning telur
Sedikit kelapa
halus dalam tin
1 buku mentega
sedikit susu sejat
PROSES PENYEDIAAN
Kuning telur
dipukul bersama tepung jagung dan kelapa halus. Celupkan udang ke dalam cmpuran
ini.
Panaskan mentega di
dalam kuali dan goreng udang-udang tersebut. Campurkan susu sejat jika mahu
udang nampak tidak kering.
No comments:
Post a Comment