Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM CUKA

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu


RESEPI AYAM CUKA
BAHAN BAHAN

1 ekor ayam (disiang & dipotong empat)
4 helai daun pisang yang besar (dilayurkan)
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah

BAHAN GILING:
1.2 cm lengkuas
1.2 halia
5 biji buah keras
¾ sudu lada hitam
1 sudu penuh garam
2 pokok daun bawang (dicincang)
4 sudu cuka
180 ml pati santan
Secubit garam (dicampurkan)

PROSES PENYEDIAAN
Letakkan tiap-tiap potongan ayam ke atas sehelai daun pisang. Bahagian bahan giling & lomorkan ke atasnya. Campurkan bawang putih,bawang merah & daun bawang.

Taburkan ke atas potongan-potongan ayam dengan sama rata. Bahagikan cuka,kemudian pati santan dengan sama juga. Bungkuslah ayam tadi.

Kukuslah selama 10-20 minit,hingga masak. Hidangkan panas-panas dalam bungkusannya.

No comments:

Post a Comment