Friday, January 12, 2018

RESEPI KETAM BERCILI

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m


RESEPI KETAM BERCILI

BAHAN BAHAN
1kg ketam [dibuang kulit]
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili
1cm halia
4 sudu minyak masak        
2 sudu sos tiram
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
1 cawan air
1 camca garam
1 camca ajinomoto

PROSES PENYEDIAAN
basuh dan tos kerang dgn air garam

1.cincang bawang besar,bawang putih,cili dan halia
2.panaskan minyak dalam kuali,dan tumis bahan2 yang dicincang hingga naik bau
3.masukkan sos tiram,sos tomato dan sos cili
4.kemudian masukkan garam dan ajinomoto
5.masukkan pula ketam diikuti air.

6.kacau ketam lebih kurang sepuluh minit

No comments:

Post a Comment