Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM BERCILI
BAHAN BAHAN
1kg ketam [dibuang kulit]
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili
1cm halia
4 sudu minyak
masak
2 sudu sos tiram
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
1 cawan air
1 camca garam
1 camca ajinomoto
PROSES PENYEDIAAN
basuh dan tos kerang dgn air garam
1.cincang bawang besar,bawang putih,cili dan halia
2.panaskan minyak dalam kuali,dan tumis bahan2 yang dicincang
hingga naik bau
3.masukkan sos tiram,sos tomato dan sos cili
4.kemudian masukkan garam dan ajinomoto
5.masukkan pula ketam diikuti air.
No comments:
Post a Comment