UDANG
Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI UDANG MASAK MANGGA
BAHAN BAHAN
200 g udang harimau
100 g kacang peas
5 sudu besar jus
mangga
Sedikit mangga
cincang
2 sudu besar sos
tiram
2 ulas bawang putih
(dicincang)
1 sudu kecil kicap
cair
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Tumiskan bawang
putih hingga berbau. Masukkan udang, garam, sos tiram, kicap cair, jus mangga
dan kacang peas. Biarkan mendidih.
No comments:
Post a Comment