Thursday, January 11, 2018

RESEPI UDANG GALAH RENDANG

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.


RESEPI UDANG GALAH RENDANG

BAHAN BAHAN
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
5 gm bunga lawang
5 gm bunga cengkih
1 cm kulit kayu manis
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu ketumbar
2 cm halia & lengkuas
100 gm cili kering
2 batang serai   500 gm udang galah
2 sudu besar minyak
Garam, serbuk perasa & gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak & tumiskan bahan yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan udang, garam, serbuk perasa & gula secukup rasa, biarkan sehingga udang cukup masak. Angkat & hidangkan.

No comments:

Post a Comment