Mentega (yang
berasal dari perkataan bahasa Portugis: manteiga) adalah produk tenusu dibuat
daripada menggodak krim atau susu, sama ada segar atau yang ditapai. Mentega
boleh digunakan sebagai sapuan dan perasa, selain dari penggunaan dalam masakan
seperti membakar, membuat sos dan menggoreng. Mentega terdiri dari lemak
mentega, air dan protein susu..
RESEPI AYAM GORENG BUTTER
1 kilo kepak ayam
3 camb serbuk kunyit
1 camb serbuk jintan kasar
1 camb serbuk jintan halus
1 camb serbuk ketumbar
Garam secukup rasa
(semua bhn2 ini diperap brsm ayam slm 15-20
min)
BHN UTK MENYIRA AYAM;
3 camb kicap masin
2 camb butter/marjerin
3 camb gula pasir
1 bj lemon
PROSES PENYEDIAAN
Ayam yg telah diperap tadi,digoreng hingga
masak lalu ketepikan.Didlm kuali yg lain,panaskan butter/marjerin hingga
cair,kemudian tuangkan kicap masin dan gula.
Kacau hingga gula cair dan berbuih lalu perlahankan
api.Perahkan jus dari 1 biji lemon tadi kedalam kuali dan kacau rata.Akhir
sekali masukkan ayam dan siralah hingga rata lalu diangkat.
No comments:
Post a Comment