Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya
dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang
udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata
yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
RESEPI TOMYAM UDANG
BAHAN
BAHAN
½ kilo udang
2 biji bawang besar
2 ulas bawang kecil
3 batang serai
2 biji tomato
Lengkuas sebesar
ibu jari
4 helai daun limau
purut
10 biji cili api
1 batang lobak merah
½ kilo tulang ayam
- direbus dengan 4 cawan air
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Hiris halus bawang
besar, bawang kecil dan lobak merah. Masukkan bahan hiris, daun limau purut,
serai, cili padi dan lobak merah ke dalam periuk rebusan tulang ayam. Masukkan
garam.
No comments:
Post a Comment