Wednesday, January 10, 2018

RESEPI SUP KETAM

Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.


RESEPI SUP KETAM
BAHAN BAHAN

5 ekor ketam bunga
5 ulas bawang merah ]
4 ulas bawang putih ]di kisar
2 inci halia ]
½ kampit rempah sup       
1 biji bawang besar - dihiris
sedikit rempah tumis
2 btg serai -dititik
daun sadri secukupnya
garam/serbuk perasa-secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
bersihkan ketam.tumis rempah tumis dan bawang hiris hingga garing.masukkan bahan kisar,rempah sup dan air secukupnya.

setelah mendidih,masukkan ketam.setelah ketam masak,taburkan daun sadri.

No comments:

Post a Comment