Ayam pedaging atau
ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk
pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit
kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih
dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai
berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
RESEPI AYAM GORENG LIMAU
BAHAN BAHAN
5 ketul kepak ayam
5 ketul paha ayam
6 camca besar kicap manis
½ camca teh gula
Garam secukupnya
Minyak untuk
menggoreng
BAHAN-BAHAN DIHIRIS:
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5 helai daun limau purut
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ayam. Gaul ayam bersama kicap
manis, gula, garam dan bahan-bahan hiris. Perap setengah jam. Kemudian
digoreng.
No comments:
Post a Comment