Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM GORENG LIMAU

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.


RESEPI AYAM GORENG LIMAU


BAHAN BAHAN
5 ketul kepak ayam
5 ketul paha ayam
6 camca besar kicap manis
½ camca teh gula
Garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng        

BAHAN-BAHAN DIHIRIS:
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5 helai daun limau purut

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ayam. Gaul ayam bersama kicap manis, gula, garam dan bahan-bahan hiris. Perap setengah jam. Kemudian digoreng.

No comments:

Post a Comment