Thursday, January 11, 2018

UDANG MASAK SWEET & SOUR

UDANG
Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

UDANG  MASAK SWEET & SOUR

BAHAN BAHAN
500 gm udang yg bersaiz besar
2 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji bawang besar dipotong dadu
3 biji cili padi dibelah 2
4 sudu besar sos plum
4 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
Sedikit lada sulah
Sedikit air
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih bersama bawang besar hingga naik bau.
Masukkan udang, sos plum, sos cili, sos tomato, cili padi, dan gaulkan hingga rata. Biarkan ia sekejap.
Masukkan air biar ia berkuah sedikit, dan biarkan hingga ia menggelegak.
Masukkan lada sulah, garam, dan biarkan kuahnya pekat.

Hidangkan

No comments:

Post a Comment