Wednesday, January 10, 2018

RESEPI KERANG SUP

Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.
BAHAN BAHAN
  • 1kg kerang
  • 1 batang serai > diketuk
  • halia > ditumbuk
  • daun sup
  • garam
  • aji no moto
  • serbuk lada hitam
  • 2 mangkuk air

PROSES PENYEDIAAN
  • bersihkan kerang
  • panaskan air di dalam periuk
  • apabila air dah panas, masukkan halia, kerang dah serai. biarkan mendidih
  • apabila dah mendidih masukan garam,aji no moto, serbuk lada hitam dan daun sup. boleh hidang dah.


No comments:

Post a Comment