Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
- 500 gm sotong (dibersihkan & dikelar-kelar)
- 3 camca miyak masak
- 150 ml pati santan
- 2 labu sedang besar bawang (dihiris bulat-bulat)
- 2 biji sedang tomato (dihiris)
- Garam secukup rasa
- 1 camca air asam jawa
BAHAN TUMBUK:
- 10-12 batang lada merah
- 3 ulas bawang putih
- 6 ulas bawang merah
- 2.5 belacan (dibakar)
- 1 camca garam
PROSES PENYEDIAAN
- Pijarkan minyak di atas api yang sederhana. Tumis bahan tumbuk selama 1-2 minit.Kecikan api.
- Masukkan sotong & santan. Kacau hingga mendidih,kemudian masukkan bawang & tomato. Masak hingga mendidih. Masukkan garam & air asam jawa.
- Masaklah hingga sotong empuk. Rasalah asam garamnya & angkat dari api. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih,sayur-sayuran kukus & keropok goreng.
No comments:
Post a Comment