Wednesday, January 10, 2018

RESEPI SOTONG PEDAS

Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
BAHAN BAHAN
  • 500 gm sotong (dibersihkan & dikelar-kelar)
  • 3 camca miyak masak
  • 150 ml pati santan
  • 2 labu sedang besar bawang (dihiris bulat-bulat)
  • 2 biji sedang tomato (dihiris)
  • Garam secukup rasa
  • 1 camca air asam jawa       

BAHAN TUMBUK:
  • 10-12 batang lada merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 6 ulas bawang merah
  • 2.5 belacan (dibakar)
  • 1 camca garam

PROSES PENYEDIAAN
  • Pijarkan minyak di atas api yang sederhana. Tumis bahan tumbuk selama 1-2 minit.Kecikan api.
  • Masukkan sotong & santan. Kacau hingga mendidih,kemudian masukkan bawang & tomato. Masak hingga mendidih. Masukkan garam & air asam jawa. 
  • Masaklah hingga sotong empuk. Rasalah asam garamnya & angkat dari api. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih,sayur-sayuran kukus & keropok goreng.

No comments:

Post a Comment