Sotong ialah sejenis haiwan laut
dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang
satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
BAHAN BAHAN
- 1 kg sotong (dibersihkan dibuang kepala dan Potong bulat
- 1 mangkuk cendawan tiram (dihiris)
- 1 biji lada benggala (dipotong dadu)
- 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 mangkuk stok ayam
- 2 sudu tepung jagung (dicairkan dengan sedikit air masak)
- sedikit lada hitam
- sedikit garam
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan sotong dan cendawan lalu biarkan masak dengan api sederhana.
- Apabila mula masak, masukkan stok ayam dan tepung jagung. Biarkan kuah memekat seketika.
- Perlahankan api dan masukkan lada benggala dan biarkan masak.
- Akhir sekali masukkan sedikit garam dan lada hitam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment