AYAM PEDAGING
Ayam pedaging atau ayam daging
(broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran
daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan.
Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur
lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat
boleh sembelih pada umur 14 minggu.
Ayam pedaging juga dipelihara hingga
matang dan tua tetapi tetap menghadapi isu kebajikan yang berkenaan dengan kesusahan
hati disebabkan dorongan makan yang tinggi serta perapian paruh. Ayam pedaging
biasanya diternak dalam kawanan campur jantina dalam reban besar dalam keadaan
intensif, tetapi ada juga yang diternak lepas (ayam kampung). Ayam adalah salah
satu haiwan ternakan yang paling umum
RESEPI AYAM MASAK ASAM PEDAS
BAHAN BAHAN
½ ekor ayam, dibersihkan dan
dipotong-potong
2 keping asam gelugur
1 cawan minyak masak
1 ikat daun kesum
Gula dan garam secukupnya
2 cawan air
10 tangkai cili kering, digiling
6 biji bawang merah, digiling
1 sm halia, digiling
Sedikit belacan, digiling
4 tangkai cili merah, digiling
2 ulas bawang putih, digiling
1 sm kunyit basah, digiling
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak di
dalam periuk. Tumis bahan-bahan giling hingga garing. Masukkan ayam dan air.
Masak hingga
mendidih. Masukkan asam gelugur, gula, garam dan daun kesum. Kacau hingga rata
dan biar hingga betul-betul masak baru diangkat.
No comments:
Post a Comment