Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM GORENG CILI PADI

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.


RESEPI AYAM GORENG CILI PADI
BAHAN BAHAN A
1 ekor ayam dibersihkan dan dibelah lapan
1 batang serai ditumbuk lumat
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit tepung beras
Sedikit kunyit serbuk & garam

BAHAN B:
1 genggam cili padi
2 labu bawang
1 batang serai.
Garam secukup rasa.

PROSES PENYEDIAAN
Setelah ayam dibersihkan,bahan-bahan yang lain dilumurkan ke ayam dan dibiarkan perap selama 1 jam. Setelah diperap, ayam boleh digoreng sehingga kekuningan.

Bahan-bahan B hendaklah ditumbuk tetapi jangan hancur dan serai hanya dititik.

tumis bahan-bahan ini jangan sampai garing. kemudian campurkan ayam gorengan tadi kedalam tumisan ini.  Siap untuk dimakan

No comments:

Post a Comment