Ayam pedaging atau
ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk
pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit
kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih
dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai
berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
RESEPI AYAM GORENG CILI PADI
BAHAN BAHAN A
1 ekor ayam dibersihkan dan dibelah lapan
1 batang serai ditumbuk lumat
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit tepung beras
Sedikit kunyit serbuk & garam
BAHAN B:
1 genggam cili padi
2 labu bawang
1 batang serai.
Garam secukup rasa.
PROSES PENYEDIAAN
Setelah ayam dibersihkan,bahan-bahan yang
lain dilumurkan ke ayam dan dibiarkan perap selama 1 jam. Setelah diperap, ayam
boleh digoreng sehingga kekuningan.
Bahan-bahan B hendaklah ditumbuk tetapi
jangan hancur dan serai hanya dititik.
No comments:
Post a Comment