Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI
UDANG MASAK NESTUM
16 ekor Udang
sederhana
3 sudu besar
Marjerin
2 Tangkai Daun kari
(hiris)
3 Biji cili padi
(potong bulat)
5 - 7 sudu besar
Nestum
2 sudu besar gula
2 cawan minyak
untuk menggoreng
garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
1.Goreng udang,masak
angkat dan tos.
2.Cairkan marjerin
dlm kuali bersih
3.Tumis daun kari
dan cili padi
3.Wangi,masuk udang
gaul sebati
4.Masuk gula,garam.
5.Gaul lagi dan
last sekali masuk nestum.
6.Gaul sebati.Siap
untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment