Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
KETAM
SURI MASAK LEMAK
BAHAN BAHAN
ketam 1kg
serai 3 batang,
dititik
daun kunyit 2 helai
garam 2 sudu
teh/secukup rasa
gula 1 sudu
teh/secukup rasa
asam keping 2 keping
lengkuas 3 cm,
ditumbuk sedikit
santan pekat 300ml
air satu
gelas
BAHAN BAHAN DIKISAR
bawang merah 10 ulas
bawang putih 4 ulas
halia 2cm
kunyit hidup 4cm
cili padi 10 biji
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ketam dan
belah kepada 2 bahagian.Campurkan kesemua bahan-bahan (kecuali ketam) ke dalam
periuk dan kacau perlahan-lahan secara berterusan sehingga mendidih.
No comments:
Post a Comment