Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI
UDANG MASAK PERCIK
1 kg udang(saiz
sederhana)
100 gm bawang
kecil(dikisar halus)
20 gm bawang
putih(dikisar halus)
20 gm halia(dikisar
halus)
4 batang
serai(dikisar halus)
100 gm
lengkuas(dikisar halus)
30 gm
belacan(dikisar halus)
10 gm jintan
putih(dikisar halus)
30 gm cili
kering(dikisar halus)
1 biji kelapa(ambil
santan)
1 keping gula
melaka
PROSES PENYEDIAAN
Perapkan udang
dengan sebahagian bahan rempah lalu digoreng & toskan. Sebahagian lagi
rempah ditumis hingga naik bau. Kemudian masukkan santan bila pekat, tuangkan
di atas udang.
No comments:
Post a Comment