UDANG
Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI UDANG HARIMAU BERSOS
BAHAN BAHAN
A
1 kg udang harimau
2 biji tomato,
dibelah lapan
5 gm kulit kayu
manis
50 gm tomato puri
150 ml krim
500 gm sayur bayam,
dipetik daunnya sahaja
50 gm minyak sapi
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
BAHAN DIHIRIS
150 gm bawang besar
50 gm halia muda
50 gm bawang putih
BAHAN DIGAUL AIR
5 gm serbuk kunyit
5 gm garam masala
5 gm serbuk ketumbar
5 gm serbuk cili
PROSES PENYEDIAAN
Daun bayam
dibersihkan kemudian dipotong halus. Panaskan minyak sapi dan tumis kulit kayu
manis dan bahan-bahan yang dihiris halus. Kacau hingga naik baunya.
No comments:
Post a Comment