Ayam
pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak
khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan
kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh
sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh
lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu
RESEPI AYAM BERNENAS
seekor ayam (anggaran 1 kg lebih)- diperap dengan serbuk kunyit
dan sedikit garam
sebiji nanas (potong kecil-kecil)- pastikan nanas telah dicelur
dan ditos betul-betul
BAHAN-BAHAN DIKISAR:
30 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit halia
2 biji tomato
3 serai (diketuk)
bunga kantan (hiris halus)
3 sudu besar cili sos
sesudu besar tomato sos
gula
garam
PROSES PENYEDIAAN
Goreng ayam yang telah diperap hingga
garing.bila dah garing,angkat dan toskan minyak.
tumis bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak
dan naik bau.apabila dah pecah minyak,masukkan kedua-dua sos dan kacau hingga
sebati.
kemudian masukkan serai dan bunga
kantan.tunggu 2-3 minit,pastu baru masukkan sedikit gula dan garam (ikut suka
kalau nak pedas atau manis.agak-agak dah cukup rasa masukkan ayam,
kacau-kacaukan dan balik-balikkan ayam.
No comments:
Post a Comment