Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI
GULAI LEMAK NANGKA & UDANG
BAHAN BAHAN
Buah Nangka -
dipotong sekecil 2 jari
Kari Daging
Santan Kelapa
Garam secukup rasa
Bawang Putih -
dikisar
Bawang Merah -
dikisar
Jintan Manis -
dikisar
Halia - dikisar
Daun Kari
Serbuk Kunyit Udang hidup @ Ikan bilis
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan
bahan-bahan yang dikisar, daun kari, serbuk kunyit ke dalam periuk.
Rebuskan bersama
nangka sehingga empuk. Setelah empuk
nangka, masukkan udang, garam dan santan Kacau hingga sebati dan biarkan ianya mendidih.
Perlahankan api
selama 5 minit. Siap untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment