Sotong ialah sejenis haiwan laut
dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang
satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
- 300 g sotong (potong ikut suka)
- 1 sudu teh kicap pekat
- ½ sudu teh gula
- 1½ cawan air
- 5 biji ubi kentang
- 2 biji cili merah (dibelah 4)
- 3 biji bawang besar (dihiris kasar)
PROSES PENYEDIAAN
- Sotong dibersihkan kemudian gaulkan dengan bahan giling. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga kuning, kemudian masukkan sotong.
- Bila telah mendidih masukkan ubi kentang, kicap, gula, cili merah, serta garam. Tambahkan 11/2 cawan air. Masak hingga empuk barulah diangkat.
No comments:
Post a Comment