Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi
ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya
mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial
mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun
baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
RESEPI AYAM MASAK AMPAP
1 ekor ayam (dipotong 16}
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 inci halia
2 batang serai
½ batang bunga kantan
Serbuk kunyit (ikut suka)
2 sudu chili kering kisar (ikut suka)
3 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit belacan (jika suka)
PROSES PENYEDIAAN
Ayam dibersih dan dibuang kulitnya.
kisar semua bahan-bahan tadi, kecuali bunga
kantan dan kepingan asam gelugor. Campur semua bahan-bahan di atas dan masak
dengan api yang perlahan.
Sekiranya anda ingin ianya berkuah, tambahkan
air tetapi jangan terlalu banyak. Masakan ini lebih sedap kalau kuahnya pekat.
Adalah lebih baik sekiranya disediakan tiga jam sebelum dimakan agar kuah dan
ayam menjadi cukup sebati.
No comments:
Post a Comment