Ayam
pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak
khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan
kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh
sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh
lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
RESEPI AYAM KICAP BERCILI
3 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
5 biji cili mearh (dikisar)
Sedikit belacan
1 batang serai (dititik)
1 ulas bawang besar untuk hiasan (dipotong bulat
Sedikit kicap
Garam & gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Goreng ayam separuh garing, dan asingkan.
Tumis bahan-bahan dikisar sehingga garing,
masukkan kicap, garam dan gula secukup rasa. Kecilkan api, masukkan ayam dan
gaul rata.
Tabur bawang besar untuk hiasan.
No comments:
Post a Comment