Ayam
pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak
khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan
kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh
sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh
lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu
RESEPI AYAM BERCILI
1 ekor ayam, dipotong lapan dan dikelar-kelar
1 biji limau nipis, diambil perahannya
1 camca besar kicap
1 camca besar sos cili
Garam dan gula secukupnya
1 cawan minyak
10 biji bawang merah, dihiris nipis
2 camca besar kerisik
2 cawan santan, daripada setengah biji kelapa
1 helai daun kunyit
1 keping asam gelugur
10 tangkai cili kering-dikisar
3 camca besar cili jeruk-dikisar
6 biji bawang merah-dikisar
3 ulas bawang putih-dikisar
1 batang serai-dikisar
3 cm halia-dikisar
PROSES PENYEDIAAN
Perap ayam bersama air limau, kicap, sos
cili, garam dan gula 30 minit. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng bawang
merah hingga kuning dan garing.
Angkat. Goreng ayam setengah masak. Angkat.
Keluarkan minyak gorengan tadi, tinggalkan tiga camca besar sahaja. Tumis
bahan-bahan dikisar hingga wangi.
Masukkan kerisik, santan, daun kunyit dan
asam gelugur. Kacau di atas api perlahan hingga mendidih.
Akhir sekali, masukkan ayam dan kacau hingga
ia empuk. Apabila kuah pekat, masukkan bawang goreng dan garam. Kacau sebati
baru dihidangkan.
No comments:
Post a Comment