Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi
ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya
mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial
mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun
baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
RESEPI
AYAM 3 RASA
BAHAN BAHAN
½ ekor ayam - dipotong
½biji bwg besar - di hiris
minyak untuk menumis
3 ulas bwg merah kecil - di hiris
4 ulas bwg putih - dihiris
halia sebesar ibu jar - dihirs
1 btg serai - di hiris
garam dan aji
½ cwn air
2 sudu mkn lada kisar
1 sudu kcl serbuk kunyit
2 sudu mkn serbuk kari babas (hijau)
2 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn kicap manis
3 biji tamato - di potong dua
PROSES PENYEDIAAN
Tumiskan minyak, masukan bahan yang di hiris
sehingga naik bau, kemudian masukan lada kisar, serbuk kunyit, serbuk kari,sos
tiram, kicap manis gaul rata sampai timbul minyak.
masuk ayam, garam & aji dan masukan air.
setelah hampir masak masukan tomato. Sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment