AYAM PEDAGING
Ayam pedaging atau ayam daging
(broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran
daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan.
Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur
lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat
boleh sembelih pada umur 14 minggu.
Oleh kerana ayam pedaging begini muda
ketika disembelih, maka kelakuan dan fisiologinya seakan-akan burung yang belum
dewasa. Disebabkan pemilihan artifisial untuk pertumbuhan awal cepat serta
kaedah penternakan yang digunakan untuk tujuan itu, ayam pedaging terdedah
kepada isu-isu kebajikan, terutamanya kebantutan dan kecacatan rangka, luka di
kulit dan mata, serta keadaan sesak jantung.
Ayam pedaging juga dipelihara hingga
matang dan tua tetapi tetap menghadapi isu kebajikan yang berkenaan dengan kesusahan
hati disebabkan dorongan makan yang tinggi serta perapian paruh. Ayam pedaging
biasanya diternak dalam kawanan campur jantina dalam reban besar dalam keadaan
intensif, tetapi ada juga yang diternak lepas (ayam kampung). Ayam adalah salah
satu haiwan ternakan yang paling umum
RESEPI AYAM MASAK HALIA BERSANTAN
BAHAN BAHAN
1 ekor ayam dipotong kecil.
2 cawan santan pekat
1 inci halia.
4 ulas bawang merah.
3 ulas bawang putih.
4 biji cili merah.
semua bahan-bahan ini tumbuk.[tidak
terlalu lumat dan perap bersama ayam.]
PROSES PENYEDIAAN
santan dimasak
hingga pecah minyak kemudian masukkan ayam yang telah diperap dengan garam gula
serta bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi.
gaul rata,kecilkan
api ,masak selama 5 minit tambahkan air jika kuahnya agak kering.
rasakan garam
gulanya dan biarkan kuahnya agak pekat baru angkat.bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment