Thursday, January 11, 2018

RESEPI UDANG GORENG TEMPOYAK

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI UDANG GORENG TEMPOYAK
BAHAN BAHAN
½ kilo udang (bersaiz besar/ sederhana)
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji lada merah
5 biji cili kecil
2 sudu tempoyak      
minyak untuk menumis
gula dan garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
panaskan minyak dan masukan hirisan bawang merah dan bawang putih, apabila sudah naik bau masukan pula hirisan lada, selepas itu masukan pula tempoyak, goreng rata dan masukan udang, kacau kemudian masukan garam dan gula secukup rasa, kacau hingga kering..

No comments:

Post a Comment