Thursday, January 11, 2018

RESEPI UDANG GORENG ASAM

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.


RESEPI UDANG GORENG ASAM


BAHAN BAHAN
600g (1 1/3 lb)udang besar
1 camca teh garam
½ camca teh serbuk lada putih
½ camca teh gula
½ camca teh serbuk perasa       
1 cawan minyak
1 biji timun,dihiris

DIBANCUH DAN DITAPIS:
2 camca besar penuh asam jawa
4 camca besar air

PROSES PENYEDIAAN
Buang kaki dan mata udang.Kulit dibiarkan sahaja.Perasakan udang dengan air asam;garam,lada putih,gula dan saerbukperasa dan perapkan selama 15 minit.

Panaskan minyak dalam kuali dan goreng udang di atas api sederhana selama 3-5 minit hingga masak.

No comments:

Post a Comment