Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya
dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang
udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata
yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
RESEPI UDANG GORENG ASAM
BAHAN BAHAN
600g (1 1/3
lb)udang besar
1 camca teh garam
½ camca teh serbuk
lada putih
½ camca teh gula
½ camca teh serbuk
perasa
1 cawan minyak
1 biji timun,dihiris
DIBANCUH DAN DITAPIS:
2 camca besar penuh
asam jawa
4 camca besar air
PROSES PENYEDIAAN
Buang kaki dan mata
udang.Kulit dibiarkan sahaja.Perasakan udang dengan air asam;garam,lada
putih,gula dan saerbukperasa dan perapkan selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment