Ayam
pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak
khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan
kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh
sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh
lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu..
RESEPI AYAM GAJUS
500gram isi ayam (potong dadu)
100gram kacang gajus
5 ulas bawang kecil(kisar halus)
10 ulas bawang putih(kisar halus)
50 gram halia muda(rancik halus)
1 tangkai bunga kantan(rancik halus)
3 helai daun limau
100gram cili kering(potong 3)
1 batang serai(kisar halus)
3 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar Seosoning sos Maggi
1 sudu kecil gula
daun bawang untuk hiasan
PROSES PENYEDIAAN
masukan semua bahan kisar dan rancik halus
bersama sos tiram,sos seosoning dan sos cili.Tumis bahan2 ini sehingga berbau
harum.
masukkan ayam,dan goreng ayam sehingga sebati
dengan bahan2 tadi.
masukan kacang jagus dan cili kering kedalam
kuali dan kacau bersama ayam.
apabila ayam masak sepenuhnya, masukan daun
limau dan gula untuk menyedapkan lagi makanan.
No comments:
Post a Comment