Friday, January 12, 2018

RESEPI UDANG SZECHUAN

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI UDANG  SZECHUAN
BAHAN BAHAN
2 sudu teh garam
1 sudu teh lada hitam
2 sudu teh biji lada szechuan
1 sudu teh gula
450gm udang (sederhana besar-dibuang kulit)
2 sudu makan minyak jagung
1 cili merah(dibuang biji)
1 sudu teh halia(diparut)
3 biji bawang putih(di cincang)
spring onion(untuk hiasan)
keropok udang(jika suka)

PROSES PENYEDIAAN
Garam,lada hitam,dan biji lada szechuan ditumbuk(agak kasar sikit)dan selepas itu masukkan gula,campur kesemuanya.

Udang tadi dibersih dan dibasuh dengan air sejuk dan tos supaya air bertakung.


Panaskan minyak di kuali,masukkan udang berserta cili,halia dan bawang putih,goreng 4-5min sampai udang bertukar warna.Masukkan bahan giling tadi,goreng selama 1-2min.Angkat dan taburlah spring onion yang telah dihiris.

No comments:

Post a Comment