Friday, January 12, 2018

RESEPI UMAI IKAN TENGGIRI

Umai merupakan makanan tradisi kaum Melanau yang berada di Sarawak terutamanya golongan nelayan.Pada dasarnya, umai merupakan juadah yang terdiri daripada hirisan ikan mentah yang dicampur dengan bawang, cili, garam dan perahan air limau

RESEPI UMAI IKAN TENGGIRI
BAHAN BAHAN
Ikan parang 1 kg (bawal lagi best)
5 ulas bawang merah
8 biji asam kelubi
8 biji cili padi (pedas pilihan sendiri)
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
sedikit Aji-No-Moto

PROSES PENYEDIAAN

Tidak perlu dimasak (dengan api) sebenarnya. Mayang isi ikan (3mm ). Hiris bawang merah. Hiris asam kelubi. Hiris cili. Gaul rata. Isi ikan akan masak dengan tindakan daripada asam kelubi.

No comments:

Post a Comment