Ayam pedaging atau
ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk
pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit
kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih
dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat
mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
RESEPI AYAM ALA HAINAN
Ayam seekor dipotong 12
BAHAN DIKISAR :
Bawang Putih
Bawang Merah
Kunyit Basah
Kunyit serbuk
Lada Hitam
Ketumbar
Halia
Lengkuas
Daun Limau Purut
Limau Nipis
Serai 4 batang
Kicap Hainan
4 sudu makan madu
Garam
Serbuk Perasa
Minyak Menggoreng
PROSES PENYEDIAAN
Ayam tersebut digaul dengan bahan-bahan yg
telah dikisar tadi.
Kemudian peramkan selama 1 jam.
Selepas itu digoreng dengan api yang perlahan
dan ditutup. (sekiranya menggunakan kuali)
No comments:
Post a Comment