Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM ALA HAINAN

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.


RESEPI AYAM ALA HAINAN
BAHAN BAHAN

Ayam seekor dipotong 12

BAHAN DIKISAR :
Bawang Putih
Bawang Merah
Kunyit Basah
Kunyit serbuk
Lada Hitam
Ketumbar
Halia
Lengkuas
Daun Limau Purut
Limau Nipis
Serai 4 batang
Kicap Hainan
4 sudu makan madu
Garam
Serbuk Perasa
Minyak Menggoreng

PROSES PENYEDIAAN
Ayam tersebut digaul dengan bahan-bahan yg telah dikisar tadi.

Kemudian peramkan selama 1 jam.

Selepas itu digoreng dengan api yang perlahan dan ditutup. (sekiranya menggunakan kuali)

No comments:

Post a Comment