Tuesday, January 09, 2018

RESEPI AYAM BAKAR MAYONIS

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu


RESEPI AYAM BAKAR MAYONIS
BAHAN BAHAN

1 ekor ayam yang bersaiz serdahana
1 sarung rempah kari ayam
5 sudu maryonis
Sedikit garam dan kunyit

PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit.

Kemudian lumurkan rempah tersebut ke ayam tadi dan ratakan maryonis ke atas ayam tersebut dan biarkan selama 1 jam sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro atau oven.

No comments:

Post a Comment