Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang..
- 1 ekor sotong rendam (rebus dan potong)
- 5 biji lada hidup (dikisar)
- 7 biji cili padi/thai (dikisar)
- 3 ulas bwg merah (kisar)
- 3 ulas bwg putih (kisar)
- sedikit halia kisar
- ½ biji bwg besar (hiris)
- 2 sudu besar Lada kering kisar
- 1 ½ sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar minyak
- sedikit garam/ajinomoto/gula(jika suka)
PROSES PENYEDIAAN
- tumiskan bwg merah, bwg putih dan halia sehingga keluar minyak. masukkan lada hidup dan cili padi, gaul rata kemudian masukkan cili kering kisar.
- dengan api perlahan tumis sehingga keluar minyak. kemudian masukkan sotong, gaul rata. masukkan sos tiram dan hirisan bwg besar. tambah perasa lain, sedikit garam, ajinomoto dan sedikit gula.
No comments:
Post a Comment