Ayam
golek, juga dikenali sebagai ayam percik, ialah sejenis masakan pantai timur
Malaysia. Ayam dipanggang dengan menyelitupi kuah bersantan.
RESEPI AYAM GOLEK BERIANI
1.6 kg ayam
2 sudu besar rempah beriani
1 labu bawang besar-dikisar halus
5 ulas bawang putih-dikisar halus
2 cm halia 1 pokok daun ketumbar
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar madu
1 sudu besar minyak sapi
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ayam dan jangan dipotong. Campurkan
bahan-bahan yang sudah dikisar bersama rempah beriani, sos tomato, madu, garam
dan minyak sapi.
Perapkan ayam dengan campuran rempah tadi
selama 2 jam. Masukkan ayam bersama rempah perap dalam kaserol.
Masak selama 10 minit (HIGH), balikkan ayam
supaya sekata dan masak lagi selama 15 minit (MEDIUM HIGH). Apabila masak
keluarkan dan taburkan dengan hirisan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment